Bio-Klik Bouwelementen
Over Bio-Klik
Grote biokunststof bouwblokken
Ik heb iets met dit thema. In mijn studententijd in de jaren tachtig werden op de grote markt in Groningen door studentenverenigingen indrukwekkende bouwwerken gemaakt van bierkratten. Ongelofelijk hoe snel en makkelijk je hele constructies in no time uit de grond stampt. Daar zou je toch wat mee moeten doen ….
Een zijstapje: Vanaf 2005, 25 jaar later, ben ik één van de kartrekkers van Anome Projects, dat innovatieve bouwelementen voor de waterbouw maakt voor erosiebescherming, gemaakt uit verscheidene soorten biocomposieten, al of niet afbreekbaar. Technische of biologische cradle to cradle cycli. Wat is er inmiddels in Nederland door allerlei partijen een ervaring opgebouwd met samenstelling van en met spuitgieten van lastige biocomposieten !
Aardbevingen in Haïti, Pakistan, duizenden mensen dakloos. En wat een troep. Kon je daar maar snel een doos bouwstenen krijgen. Bouwblokken die handig aan elkaar klikken, waarmee mensen in hoog tempo zelf noodwoningen kunnen bouwen. Bijvoorbeeld verzwaard en geïsoleerd met plaatselijk materiaal, als zand. En die eventueel weer uit elkaar te halen zijn.
Maar ook hier: Tijdelijke woningen na een brand. Of panelen voor paviljoens bij grote events. Tijdelijke ondersteuning van waterkeringen voor het waterschap. Dierenverblijven voor een dierentuin die wil kunnen blijven veranderen. Muren, vloeren, daken, modulair, van een slimme, beperkte sortering bouwblokken.
Of niet-tijdelijke woningen. Schuurtje voor bij u in de tuin. Begrenzing van borders. Die carport. Een grote consumentenmarkt. Misschien zelfs een complete nieuwe woning ? Eventueel zelf bouwen. Sterk, goedkoop, flexibel, duurzaam, snel bouwen. En bij een verbouwing koop je blokken bij en eventuele resten gaan in de recycling. Afval bestaat niet. Integratie met leidingen, energiesystemen, de wereld ligt open. En uiteraard alleen cradle-to-cradle materialen. En als dat zinvol is spuitgieten op locatie.
En dan kan het natuurlijk ook met afbreekbaar biocomposiet. Onderslagen voor tijdelijke wegen bijvoorbeeld, bij omleggingen. Niet hoeven afbreken als de weg klaar is, maar “zand erover” en het verdwijnt vanzelf.
Samengevat: Een modulair systeem van biocomposieten. Slimme bouwblokken. Al of niet afbreekbaar. De slimme opvolger van die goeie oude bierkratten. Biocomposiet blokken die in elkaar klikken: Bio-Klik
2015, Lieuwe Boskma
Voor meer informatie kunt u een bericht sturen naar consultancy@boskma.eu